1. Home
  2. /
  3. Επιλογή θεμάτων φροντπαγε
  4. /
  5. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ...
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ  ‘ΜΟΡΦΕΣ’

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ‘ΜΟΡΦΕΣ’

Διδακτική επίσκεψη σε έκθεση ζωγραφικής

Στις αρχές της σχολικής χρονιάς το τμήμα μας (Γ4) πραγματοποίησε επίσκεψη στο στούντιο Α49 για να δούμε την έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Μορφές» της καλλιτέχνιδας Χριστιάνας Κανελλακοποούλου. Η επίσκεψη αυτή ήταν πρωτοβουλία της φιλολόγου μας, κυρίας Ακριτίδου στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και ειδικότερα με αφορμή τη σχέση της Τέχνης με τα φύλα.

Η έκθεση είχε ως θέμα μορφές γυναικών ποικίλων προελεύσεων και έμπνευσης με αρκετές από τις φιγούρες να προβάλλουν γυναικεία πρόσωπα της αρχαιότητας, όπως παρατηρήσαμε (π.χ. Μέδουσα, Ηχώ, Ρέα, κ.λπ.). Ο χώρος, που εξέπεμπε ένα αίσθημα λιτότητας αλλά και απαράμιλλης γαλήνης, μας έκανε να νιώσουμε οικεία και «φιλοξένησε» ευχάριστα τις εργασίες που κληθήκαμε να φέρουμε εις πέρας, τις σχετικές με την παρατήρηση της έκθεσης.

Έτσι, αφού θαυμάσαμε τους πίνακες ζωγραφικής, χωριστήκαμε σε ομάδες με σκοπό να επεξεργαστούμε ορισμένους από τους πίνακες και να ερμηνεύσουμε τα βαθύτερα νοήματά τους και τις σκέψεις της ζωγράφου μέσα από αυτά τα έργα της. Μέσα από συζήτηση μαζί της μάθαμε για τη ζωή της στην Αγγλία και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην ανατροφή της κόρης της, για την επιστροφή της στην Ελλάδα και για τη θλίψη, την οργή και την απογοήτευση που της προξενούν περιστατικά βίας κατά του γυναικείου φύλου στη χώρα μας και όχι μόνο. Μας εξέφρασε ότι η Τέχνη αποτελεί για αυτήν το κάτοπτρο του χαρακτήρα και του ψυχισμού του καλλιτέχνη, ένα μέσο απελευθέρωσης από τις έγνοιες και τη στενοχώρια της ζωής. Ξεκάθαρα όμως είναι ριζωμένη και στις εμπειρίες και τους προβληματισμούς του, όπως και οι πίνακες της συγκεκριμένης έκθεσης.

Μέσα από τη «συνομιλία» με κάποιους πίνακες με μεζάσοντα τη δημιουργό τους ευαισθητοποιηθήκαμε τόσο πάνω στις επιθέσεις κατά των γυναικών, οι οποίες φαίνονται ανοίκειες και ασύμβατες μ’ εμάς στον υποτιθέμενο εξελιγμένο κόσμο μας, όσο και για τα κάθε είδους στερεότυπα εις βάρος του γυναικείου φύλου. Αισθανθήκαμε ότι η Τέχνη συνομιλεί με τη ζωή και την καθημερινότητά μας, με τα γεγονότα που «τρέχουν» και για τα οποία όλοι πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι, ώστε να μπορέσουμε με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να προσπαθήσουμε να τα αποτρέψουμε. Κλείνοντας, μας ενισχύθηκε η πεποίθηση ότι η ανασφάλεια, η θλίψη και ο φόβος είναι αισθήματα τα οποία καμία γυναίκα αλλά και γενικότερα κανένας άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο δεν θα έπρεπε να βιώνει. Η Τέχνη μπορεί να αποτελέσει βάλσαμο σε αυτά αλλά και οδηγό για την καταπολέμηση περιστατικών που τα προκαλούν.

Αποχαιρετήσαμε την κυρία Κανελλακοπούλου, η οποία έδειξε να ικανοποιείται από τις ιδέες και το ενδιαφέρον μας για την τέχνη της, ευχαριστώντας την για τον χρόνο της, πιο ώριμοι γι’ αυτά που μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Τσαπάρα Διονυσία (Γ4)

Χαντζής Άγγελος (Γ4)

Share Button

newspaper templates - theme rewards