Συμμετοχή δύο μαθητριών του 4ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας στο πρόγραμμα “Μοριάς ’21”

Συμμετοχή δύο μαθητριών του 4ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας στο πρόγραμμα “Μοριάς ’21”

 

Τιμώντας την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. με στρατηγικούς εταίρους την Περιφέρεια Πελοποννήσου και  Δήμους της περιοχής, ανέπτυξαν το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ‘21, μια πρωτοβουλία που προσκαλεί τους απανταχού Έλληνες ν’ ανταμώσουν φέτος στην Πελοπόννησο, για να ζήσουν την ιστορία του τόπου όπου εδραιώθηκε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία, μέσα από θεματικές διαδρομές και βιωματικές ή διαδραστικές εμπειρίες.

Στην ομάδα εργασίας του προγράμματος έχουν τη τιμή και τη χαρά να συμμετέχουν δύο μαθήτριες του 4ου ΓΕΛ Καλαμάτας, η Γεωργία Κουκή της Α΄ Λυκείου και η Μυρτώ Βαλμά της Γ’ Λυκείου. Στόχος της συμμετοχής τους είναι η ανάδειξη της φωνής της νέας γενιάς και θεσμών όπως είναι οι Ρητορικοί Αγώνες –που οργανώνει το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου-όπου και οι δύο μαθήτριες διακρίθηκαν. Η Μυρτώ Βαλμά συμμετέχει συμβουλευτικά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων του προγράμματος προσφέροντας τη γνώση και την εμπειρία της. Η Γεωργία Κουκή συμμετείχε στην παρουσίαση του προγράμματος που έγινε διαδικτυακά τη Δευτέρα 17 Μαΐου με τη συμμετοχή περισσότερων από 70 φορέων και εταιρειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Αλεξάνδρα Τηλιγάδα, Co-Founder της Discover Greek Culture, εταιρείας που έχει αναλάβει την υλοποίηση και τον συντονισμό του προγράμματος .

Στην παρουσίαση η Γεωργία Κουκή όταν ερωτήθηκε για τα συναισθήματά της σχετικά με την 25η Μαρτίου,  απάντησε : “Η 25η Μαρτίου είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για εμένα, όπως και όλους τους Έλληνες, είτε ζουν στην χώρα μας είτε στο εξωτερικό. Η συγκεκριμένη ημέρα δε σηματοδοτεί απλά την έναρξη της επανάστασης, μιας μεγάλης αλλαγής που είχε ως μοναδικό στόχο την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Συμβολίζει κάτι ανώτερο: αποδεικνύει ότι αν όλοι οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να παλέψουν, όσο σκληρό κι αν είναι το τίμημα που θα πληρώσουν, αν είναι έτοιμοι να απαρνηθούν την εγωιστική τους φύση και να θέσουν πάνω από όλα το συλλογικό συμφέρον, τότε μπορούν να καταφέρουν τα πάντα. Η 25η Μαρτίου, λοιπόν, αποτελεί ένα μάθημα ζωής, μου διδάσκει την αξία της αυταπάρνησης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Αισθάνομαι, πραγματικά, ευγνωμοσύνη για αυτούς τους ήρωες, γιατί απλούστατα, αν δεν υπήρχαν, δε θα ήμουν εδώ σήμερα, δε θα ήμουν ελεύθερη και δε θα είχα τη δυνατότητα να επιλέξω πώς θέλω να ζήσω. Φυσικά, και υπάρχουν στιγμές που τα ξεχνώ όλα αυτά… Ξεχνώ ότι κάποιοι έδωσαν την περιουσία τους ή και τη ζωή τους ακόμη, για να είμαστε εμείς, σήμερα, ανεξάρτητοι. Η ρουτίνα της καθημερινότητας με κάνει να τα θεωρώ δεδομένα και τετριμμένα, ενώ δε θα έπρεπε. Γι’ αυτό, όμως, αφιερώνουμε την ημέρα στους αγωνιστές του 1821, για να τους τιμήσουμε για τις γενναίες πράξεις τους και να θυμόμαστε πως, όταν θέλουμε κάτι πολύ, τότε με συνεχείς προσπάθειες και αφοσίωση στον στόχο, μπορούμε να το πετύχουμε”.

Σε ερώτηση σχετικά με τη δράση του προγράμματος που ξεχωρίζει η μαθήτρια απάντησε: “Θεωρώ ότι κάθε κομμάτι του προγράμματος αποτελεί μια μοναδική εμπειρία που μπορεί να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις τόσο στους συμμετέχοντες όσο και το κοινό. Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει στα μάτια μου είναι τα ψηφιακά εκθέματα. Φαντάζει μαγικό το γεγονός ότι πίνακες σπουδαίων ζωγράφων θα ζωντανεύουν μπροστά στους επισκέπτες. Ακόμα, η αφήγηση από τους ήρωες του 1821 των δύσκολων μαχών που έφεραν εις πέρας και των κακουχιών που βίωσαν αποτελεί πραγματικά κάτι που πρέπει να παρακολουθήσουν όλοι οι Έλληνες..”.

Share Button

newspaper templates - theme rewards

Scroll Up